Actorul Tomi Cristin invită tinerii să vină cu părinţii la piesa E VINA TA! * Premieră *
Începând din 21 februarie, la Sala Atelier vă aşteaptă un nou spectacol, E VINA TA, o piesă scrisă de actorul Tomi Cristin, pe care îl putem vedea în cea de-a 8-a piesă pe care o joacă în această stagiune.
Este cumva aceasta prima piesă pe care aţi scris-o și aţi montat-o de-a lungul unei cariere ce a ajuns la cifra „34” (dacă nu mă înșel și bine am numărat...)?
Este foarte bună această primă întrebare pentru că ea mă face să realizez că da, textul piesei „E vina ta!” este rezultatul unei experiențe personale și profesionale de 36 de ani de teatru.
Foto din spectacole TNB
Peste bogata activitate teatrală, începută la Botoșani și continuată în scurt timp la București (Teatrul „Ion Creangă și din 1994 la TNB), s-au așternut învățăminte religioase de rang universitar. O a doua facultate, teologia ortodoxă. În piesa aceasta despre vină și vinovați, iertarea nu prea îți găsește locul, cel puțin în prima parte, în care o alegere veche, de copil, reverberează, în prezent, chinuitor, cu fața hidoasă a răzbunării. De unde vine subiectul din „E vina ta!”, din lumea celor care sunt acum părinți, a copiilor lor? Sau a muzicii hip-hop?
Subiectul aceste piese vine din lumea relațiilor dintre părinți și copii, relații care de multe ori au accente dramatice, și muzica hip-hop apare în spectacol ca un suport care dinamizează și actualizează aceste relații, într-o lume contemporană în care părinții nu mai au timp să înțeleagă ce se petrece cu copiii lor. Iertarea nu neapărat în ortodoxie, dar și în viața noastră de zi cu zi, este lucrul cel mai greu de îndeplinit. Piesa „E vina ta!” propune iertarea ca opțiune, ca alternativă la răzbunare.
Cui i se adresează piesa, care ar fi cei dintâi vizaţi de
subiect, iubitorii muzicii hip hop, tinerii mai ales?
Sigur, „E vina ta!” se adresează în primul rând tinerilor, cu mențiunea că aceștia și-ar putea invita părinții la spectacol, beneficiind de această ocazie ca pretext pentru a putea discuta cu ei despre provocările „generației Z”.
Ce v-a oferit laboratorul de scriere dramatică susținut de Mimi Brănescu? Dramaturg încă tânăr, dar foarte experimentat. Și-a pus amprenta în vreun fel pe scrierea sau elaborarea acestui subiect?
Textul piesei „E vina ta!” este un produs al Atelierului de Scriere Dramatică găzduit de TNB, coordonat de actorul, scenaristul și dramaturgul Mimi Brănescu, în cadrul Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”, al cărui director este regizorul Claudiu Goga. În urma acestui atelier, care a durat un an, au rezultat 9 texte scrise de 9 autori debutanți, texte care vor fi publicate curând. Acest curs oferă, mai ales unui actor, o altă perspectivă asupra textului dramatic, și anume aceea de a acorda o importanță egală fiecărui personaj, având astfel o mai bună înțelegere a întregului, a poveștii în sine. Consider că acesta este un plus, un câștig nu numai pentru spectacol, ci și pentru relațiile dintre actori.
De ce work in progress? Cum s-ar traduce, faptic, această cale de a lucra? Vă rog s-o explicați puţin, mai pe înțelesul celor ce nu au nici în clin nici în mânecă, de când se știu ei cu teatrul, dacă se poate?
„Work in progress” este o expresie care arată faptul că produsul artistic final încă nu e gata, că încă se mai caută, repetă, probează variante și idei. Dar la premieră, acest proces se încheie.
Cum s-a născut lumea spectacolului, cum au fost aleși actorii?
Întrebarea aceasta îmi dă ocazia să vorbesc despre proiectul Teatrului Național, inițiat de Ion Caramitru și denumit „Uși deschise”, proiect din care face parte, pe lângă altele, și acest spectacol. „Uși deschise” oferă tuturor actorilor din TNB șansa de a propune proiecte de spectacol, alături de colegii lor. În urma unei vizionări, Consiliul Artistic poate valida propunerea, și aceasta intră în repertoriu. Le sunt recunoscător colegilor mei cărora le-am propus să facă parte din distribuție și mă bucur că au acceptat să mă ajute și că m-au susținut până la capăt.
* „Cele nouă cântece din spectacol sunt toate în primă audiție.
E ca și cum am lansa un albumˮ
În lumea acestui spectacol, muzica joacă un rol important. Dacă a fost un atelier de scriere dramatică, cum se face atunci că muzica își revendică, cel puțin la prima vedere, partea leului? Prin puterea cuvântului, a textului ce însoțește aceste melodii savurate de cunoscători? Dar, cărora le atribuie valențe și sensuri noi... Cum ați gândit îmbinarea dintre textul dramatic și cel muzical?
Cele nouă cântece din spectacol sunt toate în primă audiție. E ca și cum am lansa un album. Rolul muzicii în acest spectacol este să susțină povestea, iar raportul dialoguri-muzică în urma „work in progress-ului” din ultima lună dinaintea premierei a devenit echilibrat.
Ce melodii vor putea regăsi iubitorii genului hip-hop în spectacolul scris și regizat de Tomi Cristin?
Cei care se așteaptă să recunoască în spectacol melodii preferate din genul hip-hop sper să nu fie dezamăgiți când acest lucru nu se va întâmpla. Îmi doresc să aprecieze cântecele din spectacol, și mai ales interpretarea și calitățile vocale ale protagoniștilor.
Când și cum ați descoperit hip-hopul? Dar muzica religioasă?
Am descoperit hip-hop-ul pe telefon, navigând pe internet, dar am avut bucuria să fiu invitat de Silviu Mircescu la un concert aniversar „Smokey & KREM”, concert la care deși eram cel mai în vârstă din public, m-am simțit foarte bine și la care mi-am dat seama că personajele din „E vina ta!” nu sunt prea departe de adevăr.
Subiectul era unul bine-cunoscut, din realitatea înconjurătoare, o poveste aflată sau doar ceva pornind de la un fapt de viață auzit în treacăt și fără prea multe amănunte? Câtă realitate și câtă imaginație s-au amestecat în acest work in progress, atelier de scriere dramatică și... prima montare la TNB?
Subiectul piesei „E vina ta!” este ficțiune pură. Am putea chiar anunța undeva că „orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare”, dar probabil că dacă am face asta ne-am da de gol pentru că mie mi se pare că asemenea avertisment nu face altceva decât să ascundă un mare sâmbure de adevăr.
Interviu realizat de Olivia Chirvasiu
Fotografii din spectacolele jucate de Tomi Cristin la TNB, realizate de Florin Ghioca, Augustin Bucur
Mai multe detalii: https://www.tnb.ro/ro/e-vina-ta
**********************************************************
*** Premiera: 21 si 22 februarie 2024
Imagini după PREMIERĂ
Foto: Florin Ghioca