Carmen Lidia Vidu, nominalizată la Premiile UNITER: „E un moment fantastic și mă bucur că-l trăiesc!”
Juriul nominalizărilor pentru Premiile UNITER de anul acesta a decis că regizoarea Carmen Lidia Vidu se va afla pe „lista scurtă”, pentru regia spectacolului „Jurnal de România. 1989”, realizat la Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București.
După Cătălina Buzoianu (a cărei studentă a fost Carmen Vidu), din 1990 până în prezent au fost nominalizate la Premiile UNITER doar două regizoare la "Cel mai bun regizor" și "Cel mai bun spectacol".
„M-am temut că Revoluția nu e un subiect pentru o femeie regizor, nu am crezut că documentarul își va găsi locul într-un teatru atât de mainstream ca TNB-ul, dar așteptam să vină momentul în care la UNITER să văd nominalizate femei pentru cea mai bună regie și cel mai bun spectacol. E un moment fantastic și mă bucur că-l trăiesc. Aplaud întreaga echipă a spectacolului "Jurnal de România. 1989", a declarat „la cald” regizoarea Carmen Lidia Vidu, imediat după ce a primit vestea nominalizării.
Proiectul “Jurnal de România. 1989” se bazează pe interviuri cu actorii ale căror opinii nefiltrate, fie ele personale, civice sau sociale sunt mixate pentru a oferi „fotografia mai mare” a unui eveniment istoric. Spectacolul multimedia dă spectatorilor ocazia de a pune laolaltă un puzzle puternic și foarte uman. Istoria e văzută din prisma biografiilor personale. Cercetarea, imaginea și sunetele alcătuiesc universul multimedia care completează poveștile actorilor.
Astfel, poveștile spuse de Oana Pellea, Ion Caramitru, Florentina Țilea și Daniel Badale se bucură și de autenticitatea propriilor amintiri, așternute într-un spectacol în care imagini de arhivă, animații, sunet și lumină creează un univers în care trecutul care nu trebuie uitat se împletește cu prezentul care a adus (sau nu) unele schimbări. Alături de cei patru actori, în spectacol mai sunt prezentate mărturii și amintiri ale unor istorici și cercetători care au dedicat timp consistent studierii evenimentelor de acum 31 de ani: Germina Nagâț, Dennis Deletant, procurorul Dan Voinea.
Împreună cu echipa de actori: Oana Pellea, Florentina Țilea, Ion Caramitru și Daniel Badale
„Aveam 9 ani la Revoluție și locuiam în centrul orașului Arad. Era ură și euforie. La 30 de ani de la Revoluție, am propus Teatrului Național din București să realizăm un spectacol documentar dedicat anului 1989. Nominalizarea mea la UNITER, prezența teatrului documentar la TNB sunt parte dintr-un proces de maturizare culturală și mă bucur să fac parte din acest proces. Acum am mai puține frici, dar am încă multe de învățat că om și ca regizor. Și încă mi-e frică de oamenii care vor să fie doar invulnerabili”, a mai precizat Carmen Lidia Vidu pentru BlogTNB.
Despre spectacolul „Jurnal de România. 1989” s-a scris și s-a spus mult, a stârnit un interes deosebit, iar publicul a venit să vadă atât reprezentațiile din Sala Mare, cât și cele jucate pe acoperișul TNB, la Amfiteatrul în aer liber, acolo unde proiecțiile video au acoperit într-un mod spectaculos întregul turn exterior al scenei mari.
Interviu cu Oana Pellea și Carmen Lidia Vidu la TNB TV, despre spectacolul „Jurnal de România. 1989”
„Am părăsit "Jurnal de România. 1989" emoționată şi convinsă că această serie de teatru documentar ar putea continua cu multe alte poveşti personale care, dacă nu vor fi spuse, se vor pierde iremediabil. Este un spectacol care merită văzut de toate generaţiile. Vremurile de criză unesc oamenii şi în situaţia noastră de pandemie, Revoluţia din 1989 ne reaminteşte de unde am pornit şi pentru ce trebuie să luptăm: libertatea de acţiune şi de gândire, mereu sub un atac de o formă sau alta intern sau extern, naţional sau global -, care poate să ni se ia, din nou, în orice moment", a scris Alexandra Ares în revista Neuma.
Premiera spectacolului a avut loc pe 24 iunie 2020. Pe 13 septembrie 2020, „Jurnal de România.1989” a deschis Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festivalul Dramaturgiei Românești.
Foto & text: Florin Ghioca