Povestea din spatele unui spectaculos afiș - „Orchestra Titanic”
Lucrul la afișul spectacolului „Orchestra Titanic” a început încă din perioada repetițiilor, când abia erau gata costumele.
Echipa de creație a fost formată din scenografa Andrada Chiriac (foto jos, centru) și fotograful TNB, Florin Ghioca. Cum un asemenea spectacol plin de magie nu putea să aibă un afiș banal, ideea le-a venit brusc, într-o zi de sfârșit de decembrie 2017, când lumea deja se pregătea să destupe șampaniile și să dea gata sarmalele și cozonacii.
Claudiu Bleonț, Andrada Chiriac și Florin Ghioca, într-un selfie de final de shooting
Astfel că ceea ce avea să se transforme într-un adevărat pictorial inedit s-a întâmplat la începutul lui ianuarie 2018, pe o vreme asemănătoare cu cea din 2020: soare, nici strop de zăpadă și o temperatură plăcută, numai bună de pozat!
Astfel, gașca de trei s-a suit - imediat după repetiții - într-o mașină și a luat drumul unei gări mai mici a Bucureștiului. Erau înarmați cu o valiză de lemn, o pălărie și o mantie de magician, un cutit pe post de baghetă magică, o cameră foto și una de filmat GoPro.
Odată ajunși pe peron, pentru a evita orice probleme, au cerut permisiunea de fotografiere de la șeful gării. Acesta, recunoscându-l imediat pe Claudiu Bleonț, nu a ezitat nicio clipă, ba chiar a indicat echipei unde să meargă să facă fotografiile, precizând că vreme de mai bine de două ceasuri nu va trece niciun tren prin zonă. Așa că liber la fotografiat!
Andrada Chiriac, verificând primele cadre trase
Ceea ce s-a și întâmplat, cu un fotograf întins pe șine, „precum Karenina”, o scenografă care filma din când în când, dând indicații și un actor care s-a pus pe sărit.
„Claudiu Bleonț a fost un model model, dacă pot să spun așa! Calm, răbdător, înțelegător și ascultător, a făcut întocmai cum i s-a spus, iar rezultatele au fost peste așteptări! L-am pus să sară, să pară că plutește în aer, că levitează, iar eu m-am așezat pe șine, pe burtă, ca să fie iluzia cât mai bine conturată. Am pornit cu această idee de la o scenă din spectacol, pe care însă ulterior, înainte de premieră, regizorul Felix Alexa a scos-o, pentru că nu ieșea așa cum își dorea: magicianul Harry (adică Bleonț) trebuia să dirijeze „orchestra” celor patru oameni fără adăpost, care se aciuaseră în gara părăsită, iar în acel moment urma să se ridice ușor în aer, într-un moment sublim de levitație”, povestește fotograful Florin Ghioca.
Astfel, Claudiu Bleonț trebuia să ofere iluzia plutirii în aer, într-un gest cât mai firesc, mai natural, sărind cât poate de sus. „Am tras cam o sută de cadre. Deci a sărit ceva Claudiu! Ulterior, la editarea imaginii, am văzut că pasarela din spatele lui seamănă cu un portativ, căruia i-am adăugat note muzicale și inconfundabila Cheie Sol”, adaugă fotograful Florin Ghioca, cel care s-a ocupat mai departe și de grafica afișului.
REZULTATUL? Iată-l mai jos!
La vremea respectivă nimeni nu s-ar fi gândit că doi ani mai târziu, spectacolul va fi unul de mare succes, cel mai premiat din ultimii ani la festivaluri, cu un public și o critică de teatru care au apreciat și au aplaudat jocul actorilor Tania Popa, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki și Claudiu Bleonț.
Cu cei cinci vă puteți întâlni pe 22 ianuarie, sau pe 1, 21 și 28 februarie, la Sala Pictură a TNB.
„Felix Alexa a exploatat acest univers filosofico-poetic, oferindu-i un plus de mister, de tensiune, de neprevăzut, mantia discret învăluitoare a visului pe cale să devină coşmar. Rezultatul – un thriller atipic în care îşi fac loc şi umorul şi lirismul, o simfonie a agoniei în curs de asumare, un spectaculos curs de supravieţuire în faţa necunoscutului. A visa = a şti că totul e relativ”, scrie Răzvana Niță, în Revista teatrală Radio.