Pe 30 IANUARIE: Un inedit spectacol aniversar I.L. Caragiale, la TNB
Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore,
vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de
cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie
1852: Caragiale altfel & Moftul român.
Actorul Niculae Urs a
ales fragmente din articolele şi corespondenţa lui Caragiale pentru a pune în
lumină trăsătura cea mai puternică a personalității scriitorului: înțelegerea
vieții ca un spectacol perpetuu, creat, regizat și jucat de el însuși.
Recitalul care prezintă imaginea lui Caragiale ca om-spectacol este menit să atragă
un public variat, care va descoperi un Caragiale altfel.
Moftul român este un „one-man show” comic despre lumea lui Caragiale, nu prea diferită de lumea românească de astăzi. O lume ce reînvie datorită unui singur om, actorul! Este Lari Giorgescu, un nume important al tinerei generații, cu un CV impresionant și nu mai puțin de alte 10 spectacole, în care joacă (doar la TNB!) în actuala stagiune.
Veţi asista la o întâlnire în premieră absolută, Caragiale altfel & Moftul român!
Două recitaluri actoricești susținute de doi actori din generații diferite care aduc, în maniera lor proprie, un tribut scenic patronului spiritual al Teatrului Național.
Spectacolul are loc marţi, 30 ianuarie 2024, la Sala Media, de la ora 19.00. Biletele au fost puse în vânzare şi pot fi procurate de la Casa de bilete a TNB, precum şi online, pe Bilet.ro.
Caragiale altfel
"Scenariul a fost elaborat cu migală literară din scrierile lui Caragiale, şi din cele politice, şi din amintiri, şi a fost sistematizat pentru durata unui spectacol uşor digerabil, cu trei spaţii de joc, în formula clasică deja asimilată de generaţii, de urmaşii - urmaşilor lui Nenea Iancu. Adeziunea publică a fost completă şi am observat prezenţa în sală a trei generaţii.
Un adevărat maestru al comediei, interpretul a navigat caragialian pe teritoriile bine cunoscute.
Formula etalării unor scrieri mai mult sau mai puţin de circulaţie ale satiricilor români trebuie continuată de prima noastră scenă fără niciun fel de rezerve şi cu succes absolut sigur!" - Dinu Grigorescu, revista Rinocerul nr.2/2023
"Genul acesta de spectacol te face să înțelegi mult mai ușor profunzimea autorului născut la Ploiești, să-i înțelegi conceptele politice și de viață, dar și să-i descoperi prieteniile și experiențele pe care le-a avut încă din copilărie. Pentru elevi și pentru cei mai tineri care descoperă literatura română, reprezentația este mai mult decât necesară, asta pentru că este o evadare din ariditatea programei școlare. (...)
O lecție pe care o putem învăța din acest recital este că viața poate fi trăită și văzută ca un spectacol și doar tu poți determina dacă pe parcursul ei primești aplauze sau huiduieli. Așa cum, seară de seară, un actor vine în fața publicului și își dedică toată energia interpretării personajului, iar la final își primește răsplata prin aplauze, așa și ceilalți ar trebui să își trăiască viața cu energie și vitalitate. Căci, în fond, Caragiale asta a făcut, s-a bucurat de fiecare clipă a ei și nu a lăsat pe nimeni săîl abată de la drumul său. Iar drept rezultat, creația sa dăinuie și astăzi, textele sale fiind citite și aplaudate cu mare succes de generații întregi de oameni". Andrei Bulboacă, Ficțiunea.ro - Caragiale 2.0
"Nicolae Urs, un actor cu o activitate bogată, la o vârstă respectabilă, are curajul de a realiza un spectacol original, cu și despre I.L. Caragiale. (...) Uneori cântă, alteori dansează, strigă, pentru a întipări în mintea spectatorului de azi problemele politice, culturale ale vremii. Pornind de la un articol în care Caragiale scrie cum trebuie să fie actorii pe scenă – adică să îl aibă pe „dracul în ei” –, în spectacolul de la TNB, Nicolae Urs are teatrul în sânge. Reușește, astfel, să ţină vie atenţia spectatorilor timp de un ceas și ceva și să readucă în memorie crâmpeie din viaţa atât de agitată a lui I.L. Caragiale. Cinste lui!" - Candid Stoica, Viața medicală - Un altfel de Caragiale
"Moftul" este si nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureate, zvonuri, averse de ploaie, vedete şi marionete.
Aşadar, un “one-man show” comic despre lumea lui Caragiale, care nu este prea diferită de lumea românească de astăzi. O lume ce reînvie datorită unui singur om, actorul! Este Lari Giorgescu, un nume important al tinerei generații, cu un CV impresionant și nu mai puțin de 10 spectacole, în care joacă pe scenele Teatrului Național din București, în actuala stagiune.
Moftul român, Lanţul slăbiciunilor, Statistica, Imposibil, Mitică, Obligativitatea opiniilor, Repaosul dominical, Moşii (Tabla de materii) sunt câteva din celebrele Momente caragialiene aduse în scenă într-un recital susținut cu mult farmec de tânărul actor al Naţionalului bucureştean.
Lari Giorgescu este genul de actor care poate să-ţi citească dezinvolt cartea de telefon , cu şarm nebun şi excepţional talent narativ, şi să-ţi regăseşti pe negândite cunoştinţe de-o viaţă, precum şi trăiri din cele mai variate.
Moftul român
Caragiale altfel.
Despre lumea noastră românească
Fotografii: Florin Ghioca
Grupaj de Olivia Chirvasiu