27 Martie - Mesaj de ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI
În fiecare an, pe 27 Martie se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Obiceiul este ca o personalitate recunoscută și apreciată din domeniu să transmită un mesaj cu acest prilej, atât teatrelor și actorilor din lumea întreagă, cât și publicului.
De obicei, acest mesaj este citit de actori pe scenă, înainte de începerea spectacolului. Din păcate, dată fiind situația actuală, în care teatrele sunt închise, de data aceasta vă revine Dumneavoastră sarcina de a citi acest mesaj acasă, acolo unde este fiecare dintre noi.
În 2020, pentru a transmite acest mesaj lumii a fost ales Shahid Nadeem, cel mai mare dramaturg pakistanez și directorul renumitului teatru Ajoka.
Shahid Nadeem s-a născut în 1947 în Sopore, Cașmir. După războiul din 1948, dintre India și Pakistan, care își disputau statul Cașmir, la vârsta de doar un an, a devenit refugiat, familia lui fiind nevoită să migreze în nou- creatul Pakistan.
A trăit la Lahore, în Pakistan, unde a făcut un master în psihologie la Universitatea Punjab. Ca student, a scris prima sa piesă. A devenit cu adevărat autor atunci când, pe vremea exilului său politic la Londra, a început să scrie piese pentru grupul de teatru dizident Ajoka, creat de Madeeha Gauhar, o pionieră a activismului teatral, cu care, mai târziu, s-a căsătorit.
Shahid Nadeem a scris peste 50 de texte dramatice originale, în limbile punjabi și urdu și este autorul a numeroase adaptări după piese de Bertolt Brecht.
Textele lui au fost traduse în engleză și publicate de Oxford University Press, Nick Hern Publishers, precum și în diverse antologii. În 2009, a primit de la președintele Pakistanului Medal for the Pride of Performance.
De asemenea, a regizat spectacole de teatru și televiziune și a organizat festivaluri Theatre for Peace în India și Pakistan, a scris articole pentru principalele cotidiente pakistaneze și indiene și pentru serviciul în urdu al BBC, a produs documentare pe subiecte cultrale, inclusiv despre muzeul din Lahore, despre obiceiurile regiunii Punjab, despre poetul Iqbal și despre pictorul Sadeqain.
Piesele lui Shahid Nadeem sunt apreciate pentru subiectele lor puternic relevante social, uneori subiecte-tabu, precum extremismul religios, violența împotriva femeilor, discriminarea minorităților, libertatea de expresie, climatul, pacea, sufismul. Multe din textele lui vorbesc despre problemele împărțirii Asiei de Sud și despre moștenirea culturală comună a regiunii. Nadeem îmbină ingenios temele contemporane, politice și sociale, cu forme tradiționale, cu zestrea populară, producând un teatru care place și, în aceeași măsură, stimulează intelectual. Muzica face parte integrantă din spectacolele lui.
Shahid Nadeem predă arta scrisului la Ajoka Institute for Performing Arts și la Institute for Art and Culture, Lahore.
Redăm mai jos mesajul integral, pe care UNITER l-a trimis tuturor teatrelor din România:
Mesajul de Ziua Mondială a Teatrului 2020 by Teatrul Naţional I. L. Caragiale Bucureşti on Scribd