Din 17 septembrie, când va începe stagiunea TNB, puteți vizita la Muzeul Teatrului Național București, Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB
În februarie 2020, Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București a început implementarea proiectului ”Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului
Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
Proiectul a beneficiat de o finanțare totală de 1.024.160 lei
((207 740 EUR), din care 525.436,01 lei (106 579 EUR) – finanțare nerambursabilă din
fondurile SEE și 92.724 lei (18 808EUR) – finanțare nerambursabilă din bugetul
național.
Promotor al proiectului, Teatrul Național București a demarat implementarea proiectului alături de patru dintre cele mai importante instituții culturale românești: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Militar Național ”Regele Ferdinand I”, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” și Biblioteca Națională a României. În calitate de parteneri ai TNB în cadrul proiectului, acestea au realizat investigații fizico-chimice și activități de tratare, conservare și restaurare, desfășurate în secțiile de restaurare și laboratoarele lor de specialitate. Astfel, au fost restaurate 38 de obiecte de patrimoniu din colecția Muzeului TNB: costume care au aparținut actorilor, artefacte, documente.
Vernisată pe 27 martie 2023, la Muzeul TNB, Expoziția inovativă cu bunuri culturale restaurate de la Muzeul TNB, rezultată în urma proiectului cu același titlu, poate primi vizitatori!
Expoziția inovativă poate fi vizitată de marți până vineri, in perioadele în care stagiunea TNB este deschisă (cu excepția vacanței de vară), iar orele de vizitare pot fi găsite pe website-ul TNB, la secțiunea Calendar.
Biletele pentru Vizitele ghidate de la Muzeul TNB pot fi achiziționate de la Casa de bilete a TNB-ului (din foaierul Sălii Ion Caramitru), în schimbul unei sume de 10 RON/persoană, pret stabilit pe baza Ordinului Ministrului Culturii, nr. 2875/24 martie 2023.
Pentru grupuri este necesară programarea în prealabil la adresa de e-mail [email protected]
Vă așteptăm!
Rochie care a aparținut Reginei Maria a României, element principal al Expoziției ”Regina Maria la teatru”, care a fost vernisată pe 27 martie 2023, la Muzeul TNB, rezultat final al proiectului ”Expoziție inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecția Muzeului TNB, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA
Vitrină în Muzeul TNB, costume vechi ale actorilor TNB, restaurate în cadrul proiectului
Vizitator la Muzeul TNB
O amintire din Muzeul TNB, trebuie păstrată!
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.
Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro