Studiu psihologic: beneficiile mersului la teatru
aprilie 18, 2022 at 3:22 ,
Nu exista comentarii
Teatrul a făcut parte din viețile noastre de-a lungul istoriei, totuși, până de curând, au existat puține studii psihologice ale efectelor sale. Văzând teatru live ne schimbă în vreun fel? Are teatrul beneficii dincolo de „divertisment”?
„Această întrebare a devenit deosebit de importantă în contextul COVID-19. Teatrele din întreaga lume au fost închise mai bine de un an din cauza COVID-19. Companiile de teatru vor avea nevoie de finanțare pentru a supraviețui peste pandemie, dar poate fi dificilă de justificat finanțarea pentru arte fără date despre beneficiile potențiale ale acestora.
Am publicat recent un studiu împreună cu Jamil Zaki și Leor Hackel, în Journal of Experimental Social Psychology, testând efectele participării la spectacole de teatru live. Am ales aleatoriu 1.622 de spectatori pentru a completa sondaje, fie înainte, fie după ce au participat la trei piese diferite.
Două dintre aceste piese au fost „Skeleton Crew” și „Wolf Play”, produse de Artists Repertory Theatre. O a treia piesă a fost parte a unui turneu al piesei câștigătoare a premiului Pulitzer „Sweat” în diferite state din Midwest, descrisă ca o încercare de a face teatrul să ajungă la comunitățile care nu frecventează în mod normal teatrul.
Am descoperit că participarea la aceste piese a crescut empatia față de oamenii reprezentați în ele și a schimbat atitudinile oamenilor cu privire la o varietate de probleme legate de spectacol, cum ar fi inegalitatea veniturilor.
După ce au participat la aceste piese de teatru, oamenii au donat mai mult pentru organizații de caritate, indiferent dacă aceste organizații de caritate au fost sau nu legate de spectacol.
Toate aceste efecte au fost asociate cu modul în care oamenii s-au simțit „transportați” de piesele de teatru. Cu alte cuvinte, cu cât oamenii erau mai cufundați în povești, cu atât efectele erau mai puternice.
Aceste studii sugerează că teatrul live este mai mult decât pur divertisment. (...) Mai exact, aceste studii indică, de asemenea, puterea artelor și a povestirii – sub formă de teatru sau altfel – de a schimba mintea. Poveștile sunt o modalitate neamenințătoare de a explora diferite perspective pe care s-ar putea să nu le întâlnim în viața noastră sau de a vedea reprezentări pozitive ale altor oameni.
Artele contează, dar educația artistică este adesea primul lucru care este redus în bugetul școlii, iar importanța finanțării pentru arte este adesea dezbătută. Aceste studii arată beneficiile tangibile ale participării la spectacole de teatru live. Sunt necesare colaborări suplimentare ca acestea între artiști și oameni de știință pentru a ne ajuta să înțelegem rolul artelor în societatea noastră.
Traducere din articolul The Science of Live Theatre („Știința teatrului live”), publicat de Steve Rathje în Psychology Today.