50 de ani pe scena TNB pentru actorul Costel Constantin!
„Noi considerăm că un spectacol, dacă se joacă de 30 de ori, este unul cu viață și un spectacol cu succes. Datorită acestor minunați colegi ai mei, extraordinari, dumneavoastră, în seara aceasta ați văzut reprezentația cu numărul 170!”, a spus Costel Constantin în aplauzele publicului.După zeci de roluri importante pe prima scenă a țării, Costel Constantin a ieșit la rampă duminică seară și în fața unei săli pline, cu un public iubitor de teatru, a declarat:
„Vreau să vă mai spun un lucru, care mă privește personal. Îl spun pentru prima oară și am ținut să vi-l spun dumneavoastră, pentru că vă zic cu cea mai mare sinceritate, sunteți cei mai importanți pentru mine. Teatrul fără public, fără spectatori, nu există. Și atunci am ținut să vă fac această mărturisire: astăzi, în luna aceasta, am împlinit 50 de ani de când sunt pe scena Teatrului Național!”.
În aplauzele spectatorilor, dar și ale colegilor, Costel Constantin a avut surpriza ca la cabină să primească un tort, șampanie și un cadou plin de umor.
Născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Beate Fredanov, a absolvit în 1964. A debutat ca actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada (1965-1969), cu rolul Călugărul tânăr, “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă-Stanca.
Din 1969 a devenit actor al Teatrului Național din București, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Ostrovski, Gogol, Vallejo, Wasserman, Caragiale, Molière, Dürrenmatt.
Sărbătorit la cabine de Marius Bodochi, Răzvan Oprea, Adela Mărculescu și Lari Giorgescu
„Am avut norocul, şi nu mă feresc să recunosc că despre un noroc - sau şi despre un noroc - este vorba, de a mă întâlni aici cu roluri, dar şi cu oameni de teatru de o calitate deosebită. Au fost întâlniri artistice cu atât mai importante, cu cât se situează în primii doi-trei ani după venirea la Bucureşti, deci, într-o perioadă în care formarea mea ca actor era în plină desfăşurare, şi aceste evenimente (pentru că evenimente au fost) îmi puteau marca evoluţia. Şi cred că mi-au şi marcat-o. Au fost primii paşi pe o scenă covârşitor de importantă şi primii paşi contează totdeauna", declara în urmă cu câțiva ani actorul.
Costel Constantin face parte din ultima generație de maeștri ai scenei naționale. Astfel, rolul voievodului Ștefan din “Apus de soare” a reprezentat pentru actor triumful unei mari cariere.
Este deținătorul unor premii și distincții precum Premiul I pentru interpretare masculină (1970), Premiul revistei „Teatru” pentru „cel mai bun spectacol” si din nou „pentru cea mai buna interpretare masculină“ Festivalul Artelor, ediția 28 (1983), Premiul „pentru cel mai bun spectacol cu o piesă românească” în cadrul Festivalului „I. L. Caragiale” (1990). În 2002 i s-a conferit Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler.
Foto, text & video: Florin Ghioca